Beeldende vakken

Tekenen, schilderen, ontwerpen, fotograferen, kleien, houtbewerken en digitale tekentechnieken gebruiken? Bij de vakken tekenen en handvaardigheid komt dit allemaal voorbij! Op De Nassau vinden we een eigen creatieve inbreng erg belangrijk. We experimenteren veel met technieken, zodat je goed uit de verf leert te komen. 

Digitaal lesmateriaal

Bij de beeldende vakken maken wij gebruik van digitaal lesmateriaal. In de onderbouw wordt een digitale methode gebruikt voor de beeldende begrippen die aansluiten bij de leerdoelen per leerjaar. De beeldende begrippen neem je mee naar het volgende schooljaar. Zie het als een gereedschapskoffer die langzaamaan gevuld wordt met kennis en ervaringen.  

Daarnaast wordt in de les niet alleen met penseel, potlood of zaag gewerkt, maar ook met digitale tekentechnieken. Dit biedt veel nieuwe mogelijkheden om tot een eigen verbeelding te komen. Denk hierbij aan het bewerken van foto’s, 3D Paint en zelfs het bouwen van een hologram.  

 

Voor het vak CKV in mavo-3, havo-4 en vwo-4 gebruiken wij de digitale methode Kunst uit het vuistjeKunst uit het vuistje is een vernieuwende en interactieve en waarin leerlingen hun eigen leerroute bepalen. Deze methode richt zich op de interesses van onze leerlingen is altijd up-to-date. Tijdens de lessen CKV wordt er veel praktisch gewerkt, waarbij ruimte is voor de inzet van digitale technieken. Leerlingen maken hier een eigen keuze in. 

 

Kies je beeldende vorming als examenvak, dan kan je uiteraard ook digitale programma’s inzetten om tot een werkstuk te komen. Daarnaast is het eindexamenvak kunstvak algemeen geheel digitaal. Dit geldt zowel voor de methode als de examens.

Vakinformatie

De Nassau vindt creativiteit belangrijk. Op alle niveaus volg je vanaf de brugklas tot en met de derde klas het vak tekenen. Tijdens deze lessen werk je aan een thema zoals het thema fantasielandschap. Je maakt eerst kleine oefeningen voordat je aan een groter werk begint. Tijdens de lessen besteden we aandacht aan verschillende technieken.  Denk hierbij aan tekenen en schilderen, maar ook aan fotograferen en het omgaan met digitale technieken. In het tweede leerjaar volg je daarnaast een half jaar handvaardigheid.  

Tijdens de lessen tekenen en handvaardigheid leer je ook theorie. Zo leer je goed naar je eigen werk kijken, maar ook naar het werk van een anderAls je een beeldend vak als eindexamenvak kiest, dan krijg je uiteraard ook volledige lessen theorie. Op die manier word je goed voorbereid op het centraal examen.