Duits

Herzlich Willkommen bei Deutsch! Op deze pagina vind je alle informatie over de taal die onder andere bij onze oosterburen gesproken wordt. De pagina geeft je meer informatie over hoe het vak Duits op De Nassau wordt aangeboden en welke middelen we daarbij gebruiken. Bovendien vind je hier ook een leuke opdracht. Viel Spaß! 

Digitaal lesmateriaal

Bij Duits werken we met de digitale methode Na Klar. Het voordeel hiervan is dat je dankzij je tablet eigenlijk altijd alles bij je hebt wat je nodig hebt. Na Klar geeft de docent bovendien goed inzicht in hoe de leerlingen hun huiswerk maken en waar eventueel extra uitleg nodig is. Ook kan er een opdracht opnieuw gemaakt worden en kunnen de leerlingen bij ‘versterk jezelf’ en ‘test jezelf’ extra oefenen met bepaalde grammaticale onderwerpen. Daarnaast is het handig dat je altijd op één scherm zowel je boek als je werkboek hebt. Als je bijvoorbeeld een leesopdracht moet maken, heb je de leestekst en de opdracht op één scherm. Na Klar besteedt veel aandacht aan de Duitse cultuur. Je ziet vaak Duitse muziek, bezienswaardigheden en wetenswaardigheden in de opdrachten terugkomen.  

Ook werken we met een online woordjesprogrammaDe docenten hebben alle woorden en zinnen die je uiteindelijk moet leren ingevoerd. Dit zorgt ervoor dat je met één muisknop bij de juiste lijst zit en de docent ook kan zien of het leren goed gaat. De docent helpt je natuurlijk wanneer het nodig is!   

Vakinformatie

Duits is allang niet meer die ene moeilijke taal waarbij je de hele tijd bezig bent met het leren van rijtjes en naamvallen. Op De Nassau krijg je vanaf het tweede jaar Duits en worden alle vaardigheden (schrijven, spreken, luisteren en lezen) geoefend. We hebben ook als doel om deze vaardigheden zo aan te bieden dat je de Duitse taal zelf in de praktijk kunt brengen. Zo hebben we verschillende praktische opdrachten waarbij je bijvoorbeeld een app in het Duits moet schrijven, een vlog moet opnemen, jezelf in bepaalde praktijkgerichte situaties verstaanbaar moet maken en ga zo maar door! De naamvallen zijn allang niet meer het hoofddoel. het communiceren in het Duits wel! Naast de Duitse taal wordt er in de lessen ook aandacht besteed aan de Duitse cultuur, geschiedenis en de mooie plaatsen die Duitsland (en andere Duitstalige landen) te bieden heeft. In elk hoofdstuk wordt een stad, eiland of gebied uitgelicht, zodat je ook weet in welke mooie omgeving de taal gesproken wordt. We werken met een digitale methode, maar daarover lees je bij het onderwerp ‘digitaal lesmateriaal’ meer.