Filosofie

Filosofie is het vak dat je leert nadenken. Bij filosofie houden we van vragen stellen en leer je nadenken over de verschillende antwoorden op filosofische vragen.  Filosoferen begint altijd met het stellen van vragen. Het gaat over wat denken is, wat het leven is en of het de moeite waard is, hoe je moet leven en wat geluk is. Het gaat echter ook over uitslovers, stoer doen, overbevolking, mooie dingen, de beste vaders, of opvoeding nodig is en de vrije meningsuiting. Het gaat dus om vragen die we samen de moeite waard vinden om te stellen en te onderzoeken. 

Digitaal lesmateriaal

Met het socratisch gesprek als werkvorm word je uitgedaagd om met elkaar van gedachten te wisselen en argumenten te onderzoeken. Daarbij gaat het niet alleen om het uitwisselen van meningen, maar vooral om samen tot inzicht te komen. In de lessen filosofie neem je geen genoegen met zomaar een antwoord. Je leert een uitspraak te ‘onderzoeken’ en denkstappen te zetten. Onze tijd vraagt om kritische mensen die creatief kunnen denken over belangrijke vraagstukken. Onze tijd vraagt om mensen die in staat zijn hun gedachten helder onder woorden te brengen in een gesprek met anderen.  

Vakinformatie

Filosoferen is samen nadenken. Je leert ook over wat grote filosofen allemaal gedacht hebben. Filosofie is gericht op het leren verwoorden van je eigen wereldbeeld, hoe het komt dat je denkt zoals je denkt. Dit gebeurt altijd in dialoog. Je analyseert je eigen gedachten, denkt na over hoe ze verschillen van anderen en luistert naar en reageert op de gedachten van andere leerlingen.