Nederlands

Het vak ‘taal’ krijg je ook weer op de middelbare school, alleen noemen we het dan ‘Nederlands’. Bij taal op de basisschool heb je vast en zeker leren spellen en heb je waarschijnlijk ook gehoord van onderwerp en persoonsvorm. Lekker lezen in een boek uit de schoolbieb heb je natuurlijk ook gedaan en je hebt zeker wel eens een keer zitten zwoegen voor een spreekbeurt. Bij Nederlands op de middelbare school komt alles wat je al weet van taal goed van pas en daar voegen we nog veel nieuws aan toe!

Digitaal lesmateriaal

In de onderbouw werken we met de digitale lesmethode Plot26. Deze methode behandelt de zeven domeinen van het vak Nederlands. Op een speelse en afwisselende manier leer je deze kennen.

Elk schooljaar lees je verschillende, spannende verhalen waarbij je vervolgens opdrachten maakt. Spelenderwijs leer je dan heel veel nieuwe vaardigheden. Deze kun je dan ook weer toepassen bij de andere domeinen of zelfs bij de andere schoolvakken.

De methode biedt nog veel meer. Er zijn verschillende apps waarmee jij je (werkwoord)spelling kunt verbeteren. Door levels af te ronden, kom je steeds een niveau verder!

Ook heeft de lesmethode een online bibliotheek, Plotify. De Nassau is natuurlijk een digitale school en door middel van Plotify heb je toegang tot de leukste boeken op jouw niveau. En het is nog volledig gratis ook! Kortom, deze lesmethode maakt het vak Nederlands hartstikke leuk!

Vakinformatie

Nederlands is een belangrijk vak in de brugklas. Schrijven, spreken en lezen staan centraal. Hoe schrijf je een correcte e-mail aan je mentor? Op welke manier kun je enthousiast vertellen over een boek? En hoe weet je dat je boodschap overkomt? Op de basisschool heb je hier vast al eens mee geoefend.

We werken met een digitale methode bij het vak Nederlands. Je gaat aan de slag met afwisselende opdrachten. Uiteraard is taalverzorging hierbij belangrijk. Je wordt voortdurend uitgedaagd om boeken te lezen die passen bij jouw niveau en bij jouw belevingswereld. Daarnaast leer je creatief om te gaan met taal: zo schrijf je gedichten en korte verhalen. Je docent en je klasgenoten geven je feedback op deze schrijfproducten. Schrijven is immers herschrijven. Dit kan leiden tot een verrassend resultaat. Het geven van feedback is tegelijkertijd een leerzaam proces; zo slaan we twee vliegen in een klap.

Naast creatief schrijven zijn debatteren en presenteren ook belangrijke onderdelen in de brugklas. Deze vaardigheden komen je hele schoolloopbaan terug. Je zult merken dat je deze vaardigheden ook bij andere vakken kunt inzetten. We proberen je liefde bij te brengen voor onze moedertaal. Wanneer je je moedertaal goed beheerst, ben je ook beter toegerust voor het leren van andere talen. Om al deze redenen is Nederlands niet alleen een belangrijk vak maar ook een veel omvattend vak, waarbij we ernaar streven om je taalvaardiger te maken en om je de schoonheid van onze taal te laten zien.