Scheikunde

Vanaf de derde klas krijg je het vak scheikunde. Als je in de brugklas zit, moet je dus helaas nog even wachten tot je aan de slag gaat met experimenteren. Naast de normale lessen, vinden wij namelijk ook het doen van proefjes heel belangrijk!

Digitaal lesmateriaal

Bij scheikunde maak je gebruik van een digitale methode en van fysieke hulpmiddelen zoals een werkboek en een schrift. Het boek heb je digitaal en veel opdrachten kun je digitaal maken. Tijdens het practicum laten we de laptop in de tas. Dan moeten we natuurlijk voorkomen dat er tijdens een proefje per ongeluk iets op je laptop komt en dat je laptop kapot is.

Op de mavo maken wij momenteel gebruik van de methode Nova. Op havo en vwo werken we met de methode Chemie Overal.

In onderstaande afbeeldingen zie je een klein voorbeeld van het tekstboek en een opdracht.

Vakinformatie

Scheikunde krijg je vanaf de derde klas. We gaan ons dan bezighouden met stoffen. Alles om je heen bestaat uit stoffen. Zo bestaat de lucht onder andere uit zuurstof en stikstof. Tijdens de lessen bekijken we de eigenschappen van stoffen en hoe het komt dat ze plotseling veranderen in nieuwe stoffen.

Daarnaast doen we natuurlijk veel proefjes tijdens de practicumles. Je trekt dan een echte laboratoriumjas (labjas) aan en draagt een beschermende bril. Tijdens het practicum passen we de theorie toe in de praktijk. Je test dan dus of dat wat je geleerd hebt ook daadwerkelijk zo is.

Om een beetje een beeld te krijgen van het vak scheikunde, hebben wij een filmpje opgenomen. Hier zie je meneer Joosen aan de slag met het vak scheikunde.