Wiskunde

In de brugklas krijg je wiskunde. Wiskunde gaat natuurlijk niet alleen over het maken van berekeningen, maar over nog veel meer. Bij wiskunde train je namelijk ook ruimtelijk inzicht. Daarnaast leer je grafieken en diagrammen gebruiken en leer je strategieën toepassen. Dit zijn allemaal handige vaardigheden voor in het dagelijks leven of bij je vervolgstudie.

Digitaal lesmateriaal

Bij wiskunde gebruiken we veel digitale en fysieke hulpmiddelen. Je hebt natuurlijk het boek digitaal, zodat je geen zware rugzak hoeft mee te nemen. Docenten maken veel gebruik van het digibord. Daarnaast zijn er zelfgemaakte instructiefilmpjes (kijk maar eens op www.meneercroesen.nl) die je kunt gebruiken bij het maken van huiswerk of leren voor de toets.

We hebben de ruimtefiguren in de klas staan en gebruiken blokjes om blokkenbouwsels van na te maken. Hiermee oefenen we jouw ruimtelijk inzicht. Digitaal maken we ook nog gebruik van programma’s om grafieken te tekenen. Ook spelen we spelletjes om bijvoorbeeld te oefenen met het aantal graden van hoeken. Een mooie mix van fysieke en digitale hulpmiddelen om jou goed het vak wiskunde te leren.

Vakinformatie

Wiskunde is anders dan het vak rekenen dat je van de basisschool kent. Wiskunde gaat namelijk om het oplossen van problemen en het bedenken van de juiste berekening die daarbij hoort. Rekenen is een onderdeel van wiskunde. Je gebruikt dit om de door jouw bedachte berekening uit te rekenen. Vaak mag dit zelfs met je rekenmachine.

Bij wiskunde leer je dus vooral logisch nadenken en strategieën toepassen. In de brugklas leer je bijvoorbeeld over ruimtefiguren, de rekenvolgorde en formules. Wiskunde is geen vak waarbij je heel veel uit je hoofd moet leren. Om wiskunde goed te kunnen, moet je vooral veel opdrachten maken. Je moet dus goed oefenen met de vaardigheden! Dit doe je vaak al in de les en ook regelmatig thuis bij het maken van je huiswerk.